logo
logo

DIRIGENT

dirigent
»…vendar se stvaritve članov orkestra ne bi mogle povezati v tako prepričljivo celoto brez izjemnega prizadevanja njihovega vodje, dirigenta Zorana Bičanina. Nocojšnji koncert je potrdil, da se zanesljivo razvija v enega najprodornejših slovenskih dirigentov mlade generacije. Njegovi nastopi zadnjih let kažejo neprestano poglabljanje razumevanja strukture glasbenih del, naraščajoče veselje do kreativnega oblikovanja orkestrskega zvoka, vedno bolj sproščen ustvarjalni dialog z izvajalci in, nenazadnje, izjemen smisel za motiviranje kolegov glasbenikov. Vse to obeta, da bo v prihodnje ob ustreznih priložnostih še naprej pomembno prispeval k slovenski glasbeni kulturi…« A. Nagode
Dirigent Zoran Bičanin je študij dirigiranja zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu red. prof. Marka Letonje in doc. Simona Dvoršaka. Je ustanovitelj orkestra ALUMNI, ki združuje najboljše študente in diplomante Akademije, s katerim je navdušil tako strokovno, kot tudi širšo javnost. Na odmevnih koncertih je predstavil dela L. van Beethovna, J. Haydna, A. Dvořaka, P. I. Čajkovskega, R. Straussa in francoskih skladateljev s preloma iz 19. v 20. stoletje. Pri tem sta se mu kot solista pridružila pianistka Meta Fajdiga in violončelist Sebastian Bertoncelj. Za svoje umetniške dosežke je bil nagrajen s Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.
Poleg del železnega klasičnega repertoarja dirigent Zoran Bičanin posega tudi po sodobnih delih. Tako je s saksofonistom Domnom Korenom izvedel koncert »WHAT'S NEW?«, na katerem so predstavili novitete za saksofon in orkester, kot dirigent pa je sodeloval tudi pri izvedbi otroške opere »Hobit« (Dean Burry) in slovenskega muzikala »Veronika Deseniška« (Leon Firšt). Od sezone 2020/2021 sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije. Kot dirigent pa ne sodeluje samo na najvišjem nivoju, ampak tudi z ljubiteljskimi sestavi. Tako je umetniško zasnoval in vodil simfonični orkester Grex Symphoniacorum UL, ki združuje amaterske glasbenike, študente in diplomante UL pri dveh koncertih (januar in maj 2022), umetniško pa jih vodi tudi v sezoni 2022/2023.
Zoran Bičanin je tudi violončelist, ki je leta magistriral v razredu red. prof. Miloša Mlejnika. Že v času študija violončela je bil aktiven glasbenik in igral v mnogih komornih skupinah in orkestrih. Kot soustanovitelj in solo violončelist deluje v komornem orkestru Ljubljanski solisti, že več kot desetletje pa je član godalnega kvarteta Accadémia, ki se je od ustanovitve hitro uveljavil na najprestižnejših odrih po Sloveniji in v tujini, za svoje umetniške dosežke pa so prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.
Od leta 2017 je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer poučuje violončelo in komorno glasbo. Z letom 2023 je prevzel mesto šefa dirigenta Simfoničnega orkestra Domžale - Kamnik.
Zbrane reference:
- 2010 prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo Ljubljana za umetniške dosežke z godalnim kvartetom Accadémia
- 2015 magister akademski glasbenik violončelist
- 2015 vpis na študij dirigiranja
- 2016 dirigiral muzikal »Veronika Deseniška« (Leon Firšt)
- 2017 ustanovitev orkestra ALUMNI in izvedba treh koncertov (februar 2017, marec 2018, januar 2019, februar 2022)
- 2017 sodelovanje pri izvedbi otroške opere »Hobit« (Dean Burry)
- 2017 profesor za violončelo in komorno glasbo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana
- 2018 dirigiranje pri praizvedbah skladb za saksofon in orkester (Anže Rozman, Arshia Samsaminia)
- 2019 prejemnik Prešernove nagradi Akademije za glasbo Ljubljana za umetniške dosežke na področju dirigiranja
- 2020 sodelovanje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije
- 2021 Mozartine s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije
- 2022 Mozartine s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije
© Simfonični orkester Domžale - Kamnik
Avtor in skrbnik: Samo Mikuš